Search
Search
Search

Čudo zvano Glutation!

Glutation je najmoćniji antioksidans u našem tijelu. To je protein koji tijelo stvara iz 3 aminokiseline: cisteina, glutamina i glicina, Kad smo mladi i zdravi, tijelo ih proizvodi samo, u dovoljnoj količini. Međutim njegova količina počinje naglo opadati kada smo pod kroničnim stresom, jedemo nezdravo, redovito uzimamo lijekove, izloženi smo raznim infekcijama i sl. Nakon 40.godine počinje se brzo trošiti.

Svakoj našoj stanici glutation je potreban za normalno djelovanje.

U načelu, građevne blokove glutationa možemo dobiti iz hrane koja je bogata proteinima. Nažalost, većina današnje hrane je prilično prerađena, pa gotovo da i nema građevnih blokova, zato nam glutation nedostaje, što također utječe na našu sposobnost čišćenja i obranu tijela.

Kako pomoći svome tijelu da dobije što više glutationa?

Stanica s premalo glutationa propada. Glutation se ne može prenijeti iz stanice u stanicu, kao npr. glukoza ili kalij. Glutation se na kraju izgradi unutar stanice. Donedavno jedini učinkoviti unos glutationa je bio intravenoznim putem.  Muđutim postoji i jednako učinkovita dostava glutationa u stanice – a to je putem liposoma. Liposom je mali mjehurić u koji se sigurno zapakira glutation. Zbog masne ovojnice, liposomi su postojani u probavnim sokovima i tako predstavljaju sigurno “prijevozno sredstvo”. Na taj način tijelu se omogućuje maksimalnu iskoristivost ovog moćnog antioksidansa.

 

Glutation, čovjekov najjači antioksidans

 1. Smanjuje oksidativni stres u tijelu koji bi inače oštetio stanice i DNA (oksidativni stres može biti glavni uzrok mnogih bolesti, uključujući rak, bolesti srca, Parkinsonovu bolest i Alzheimerovu bolest).
 2. Smanjuje upalu jer blokira proizvodnju većine upaljenih citokina.
 3. Detoksicira opasne slobodne radikale, otrovne lijekove i teške metale. Ovaj mehanizam štiti cijelo tijelo od disfunkcije i bolesti.
 4. Djeluje protiv starenja. Stanice osiromašene glutationom osjetljive su na oštećenja. Niska razina glutationa dovodi do oštećenja i uništavanja stanica, što ubrzava starenje. U žena se njegova razina smanjuje na početku menopauze i ostaje niža čak i nakon nje. Povećani oksidativni stres kod niskih razina kod starijih osoba može učiniti kosti osjetljivijima i pridonijeti osteoporozi.
 5. Pomaže kod depresije, anksioznosti i stresa. Istraživanje je pokazalo da ljudi s depresijom, anksioznošću, shizofrenijom i kroničnim stresom imaju nisku razinu glutationa.
 6. Podrška mozgu.

Alzheimerova bolest: Akumulacija toksičnih proteina kod Alzheimerove bolesti dodatno snižava razinu glutationa.

Parkinsonova bolest: Glutation može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, koji oštećuje dopaminske neurone kod Parkinsonove bolesti. Osobe s Parkinsonovom bolešću imaju nisku razinu glutationa u mozgu, a povećanje glutationa može biti rana mjera za prevenciju ove bolesti.

https://bioterra.hr/blog/zdrav-zivot/glutation-najmocniji-antioksidans


 

 1. Protiv infekcija: U mnogim kroničnim bolestima loš imunitet i povećana stopa infekcije povezani su s niskom razinom glutationa. Rana istraživanja sugeriraju da povećanje razine glutationa može pojačati imunološki odgovor protiv bakterija i virusa.
 2. Za srce: Kardiovaskularne bolesti u velikoj mjeri uzrokuju oksidativni stres u srčanim tkivima. Glutation može smanjiti slobodne radikale i posljedično može spriječiti moždani ili srčani udar
 3. Dijabetes: Dijabetes tipa 2 i povišeni šećer u krvi smanjuju glutation u tijelu. Kao rezultat, nakupljanje štetnih slobodnih radikala uzrokuje brojne komplikacije, poput problema sa srcem, oštećenja mozga i živaca. Povećavanje glutationa može spriječiti ili ograničiti ove probleme.
 4. Bubrezi: Oksidativni stres u bubrezima može uzrokovati blage probleme s bubrezima ili čak potpuno zatajenje bubrega, ovisno o težini. U studiji na 20 osoba s kroničnom bolešću bubrega na hemodijalizi, glutation je poboljšao rad bubrega .
 5. Zaštita jetre. Kada se suoči sa štetnim tvarima (tabletama), jetra će proizvesti više glutationa kako bi se spriječila oštećenja.
 6. Ovisnosti: Povećanje antioksidativne obrane ne samo da štiti mozak već pomaže i u detoksikaciji štetnih tvari iz tijela. Kronična zlouporaba droga / alkohola smanjuje glutation u jetri. Povišena razina glutationa poboljšava rad jetre tijekom apstinencije. Neke studije sugeriraju da povećanje glutationa može pomoći u prevladavanju ovisnosti i ponašanja kod poremećaja prehrane do zlouporabe alkohola / droga.
 7. Pluća i dišni putevi: Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest pluća uzrokovana dugotrajnim oksidativnim oštećenjem. Povećanje glutationa smanjuje oštećenje slobodnih radikala u plućima, što smanjuje vjerojatnost razvoja KOPB-a.
 8. Apneja u snu: Osobe s apnejom u spavanju imaju visoku razinu oksidacijskog stresa i posljedično osiromašene razine glutationa. U jednoj studiji, povećanje razine glutationa poboljšava kvalitetu sna.
 9. Koža

Akne: Povećavanje razine glutationa može očistiti akne, neutraliziranjem oksidacijskog stresa te potiče regeneraciju kože.

Pjege i starenje: Glutation posvjetljava kožu kod zdravih žena. Smanjuje aktivnost stanica kože koje stvaraju tamne pigmente (melanin). Glutation na taj način može pomoći ujednačiti pojavu tamnih mrlja na koži koje se pojavljuju s godinama.

 1. Oči: Glaukom i mrena mogu postupno dovesti do sljepoće. Budući da iza oboje stoji oksidativni stres, povećanje glutationa može zaštititi oči.

 

Ako se glutation konzumira kao dodatak prehrani, mora proći kroz jetru, jer jetra razgrađuje glutation, pa je glutation u liposomalnom obliku idealan, jer se doprema izravno u stanice gdje se odvija apsorpcija.

– Lajmska borelioza

– Autoimune bolesti

– Plijesan u kući

– Imunološki sustav

– Detoksikacija teških metala

– Memorija

– Protiv boli (reumatizam, borelioza)

Lajmska borelioza

Razine glutationa kod bolesnika s kroničnom lajmskom boreliozom obično su niske. Upala neurona može uzrokovati iscrpljujući umor i “moždanu maglu”, što otežava jasno razmišljanje ili fokusiranje, čak uzrokujući probleme s pamćenjem. Mnogi pacijenti smatraju da im uzimanje liposomalnog glutationa pomaže u normalnom funkcioniranju i učinkovitom prevladavanju nekih od ovih simptoma.

Pacijenti koji koriste liposomalni glutation primjećuju povećanje razine energije, smanjenje umora mišića i manje neuroloških simptoma.

 

Autizam

Studija : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628138/

Prema izvještaju iz pedijatrije, autizam ima 1 od 40 djece u Sjedinjenim Državama. Znamo da djeca s autizmom imaju niže razine glutationa. Pa što to znači? Niže razine tijelu otežavaju rješavanje povećane kiselosti, detoksikaciju teških metala i drugih toksina. U nedavnom istraživanju, upotreba oralnih dodataka glutationa pokazala je uspješan porast razine glutationa u plazmi u skupini od 13-ero autistične djece. Veća razina glutationa može pomoći u učenju, promjenama raspoloženja, komunikaciji i govoru. Promjene koje se događaju korištenjem liposomalnog glutationa su postupne, ali učinkovite.

Propusna crijeva

Studija: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15349102/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3628138/

Autoimune bolesti

Autoimune bolesti – kada tijelo napada vlastita tkiva putem imunološkog sustava. Autoimune bolesti mogu izazvati toksini iz okoliša, stres, propusna crijeva (80% imunološkog sustava je u crijevima) i alkohol. Kada se dogodi oštećenje tkiva, stvara se puno “oksidativnog stresa” jer su stanice napadnute i oštećene, što dovodi do upale i simptoma kao što su umor (multipla skleroza), bolovi u zglobovima (reumatoidni artritis, Crohnova bolest), moždana magla. (lupus, multipla skleroza), problemi s pamćenjem i kožni osipi (psorijaza). Glutation se brzo troši kako se povećava „oksidativni stres“, a obnavljanje glutationa je teško u mnogim od ovih stanja.

https://bioterra.hr/blog/zdrav-zivot/glutation-najmocniji-antioksidans

 

 

 

Pretplati se na naš newsletter!

Prijavite se na newsletter i prvi ćete dobiti informacije o novostima, ekskluzivnim ponudama i posebnim događanjima.