Search
Search
Search

Liposomalna tehnologija

Što je liposomalna tehnologija?

Sve češće se govori o liposomalnim vitaminima, o čemu se točno radi saznati ćete u  sljedećem tekstu. Već neko vrijeme, liposomalna tehnologija je korištena u doziranju lijekova. Omogućuje aktivnoj tvari da dosegne svoj cilj bez utjecaja na druge stanice ili dijelove tijela. Glavne zasluge za to mogu se pripisati liposomima, to su mikroskopske čestice slične mjehurićima čija je membrana sastavljena od fosfolipida.

Stručno mišljenje

Za dodatna objašnjenja prof. dr. Boruta Štrukelj, mag.farmacije s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani je dao svoje stručno mišljenje, te kaže da liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju, koja omogućuje veću zaštitu aktivne tvari u probavnom traktu, bolju i bržu apsorpciju i na taj način dostiže visoke koncentracije u krvi.

Bioraspoloživost

Da li je bioraspoloživost bolja ili ne ovisi o aktivnoj tvari: tu možemo navesti dva primjera,  vitamin C i kurkumin. Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi i antioksidans, koji brzo podliježe oksidaciji i raspadanju, te može iritirati želučanu i crijevnu sluznicu. Ako se uzima u liposomalnom obliku, sluznica se ne iritira, vitamin C se značajno apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.

U studiji koju su proveli Davis i Hickey s kolegama, može se vidjeti da liposomski vitamin C može postići koncentraciju u krvi do 400 μmol / I, što je oko dva do tri puta veća koncentracija koja se može postići oralnim uzimanjem vitamina C. Naravno, s liposomalnim vitaminom C ne dostižemo razinu intravenskog vitamina C.