Search
Search
Search

Liposomalni dodaci prehrani: Najbrži put vitamina u stanicu

Dodaci prehrani preplavili su tržište, a potrošači se često brinu o tome što kupiti kako bi istinski ojačali svoje zdravlje. Jesu li svi dodaci prehrani jednako učinkoviti? Odgovor je da nisu jer probavni enzimi u ustima i želucu, žučne soli i crijevna flora, na putu do ciljanih stanica uvelike oslabe nutrijente i tako njihovi učinci ne stižu tamo gdje su namijenjeni. Srećom, nova generacija dodataka prehrani, kao što su liposomalni vitamini, nemaju takve „transportne“ probleme.

Što je liposom?

Liposom u kojem se nalaze vitamini i minerali sastavljen je od istih tvari kao i naša stanična membrana, zato ga tijelo lako prihvaća i iskorištava. Za razliku od vitamina u šumećim tabletama, kapsulama ili prahu, liposomalni vitamin je zapakiran je u mikroskopski mjehurić, koji je sastavljen od vodene jezgre i fosfolipida, tj. od istog materijala od kojeg se sastoji naša stanična membrana.

Ove mjehuriće napunimo s molekulom, npr. vitaminom C, za kojeg želimo da ga tijelo lako apsorbira (iskoristi). Liposomi su idealni za unos hranjivih tvari u tijelo, jer enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli tvari te crijevna flora ne oslabe nutrijente, kao što se to može dogoditi s nekim drugim oblicima dodataka prehrani. A to nam nikako ne koristi ako unosimo dodatke prehrani koje tijelo eliminira.

Liposomalni sustav ima puno prednosti u odnosu na oralnu primjenu:

*Liposomi su izvrsni za unos hranjivih tvari, dodataka prehrani i lijekova u tijelo jer se lako apsorbiraju u crijevima, dok se u isto vrijeme apsorbiraju i dodatne tvari u vodenom mjehuriću

*Kada liposomi dospiju do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok

*Liposomi su stabilni pri niskom pH i stoga su stabilni u želučanoj kiselini

*Liposomi su sastavljeni od fosfolipida -suncokretov lecitin, koji su identični onima u ljudskim stanicama, lako se spajaju sa staničnom membranom i “guraju” sadržaj u ćeliju stanice ili prolaze membranu nepromijenjeni i razgrađuju se unutar stanice.

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farmacije s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani, kaže da liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju, koja omogućuje veću zaštitu aktivne tvari u probavnom traktu, bolju i bržu apsorpciju i na taj način dostiže visoke koncentracije u krvi.

Ekolife natura je brzorastući brend koji prvi u Hrvatskoj nudi cijelu paletu liposomalnih vitamina. Liposomalni vitamini su ekološki dodaci prehrani vrhunske kvalitete koji omogućuju izvrsnu apsorpciju, dopremu vitamina i minerala direktno u stanice, te podižu imunitet u roku od nekoliko sati nakon uzimanja! Primjereni su za cijelu obitelj.

Pretplati se na naš newsletter!

Prijavite se na newsletter i prvi ćete dobiti informacije o novostima, ekskluzivnim ponudama i posebnim događanjima.