Opis
Svakoj našoj stanici glutation je potreban za normalno djelovanje.
U načelu, građevne blokove glutationa možemo dobiti iz hrane koja je bogata proteinima. Nažalost, većina današnje hrane je prilično prerađena, pa gotovo da i nema građevnih blokova, zato nam glutation nedostaje, što također utječe na našu sposobnost čišćenja i obranu tijela.
Kako pomoći svome tijelu da dobije što više glutationa?
Stanica s premalo glutationa propada. Glutation se ne može prenijeti iz stanice u stanicu, kao npr. glukoza ili kalij. Glutation se na kraju izgradi unutar stanice. Donedavno jedini učinkoviti unos glutationa je bio intravenoznim putem. Muđutim postoji i jednako učinkovita dostava glutationa u stanice – a to je putem liposoma. Liposom je mali mjehurić u koji se sigurno zapakira glutation. Zbog masne ovojnice, liposomi su postojani u probavnim sokovima i tako predstavljaju sigurno “prijevozno sredstvo”. Na taj način tijelu se omogućuje maksimalnu iskoristivost ovog moćnog antioksidansa.
Glutation, čovjekov najjači antioksidans
- Smanjuje oksidativni stres u tijelu koji bi inače oštetio stanice i DNA (oksidativni stres može biti glavni uzrok mnogih bolesti, uključujući rak, bolesti srca, Parkinsonovu bolest i Alzheimerovu bolest).
- Smanjuje upalu jer blokira proizvodnju većine upaljenih citokina.
- Detoksicira opasne slobodne radikale, otrovne lijekove i teške metale. Ovaj mehanizam štiti cijelo tijelo od disfunkcije i bolesti.
- Djeluje protiv starenja. Stanice osiromašene glutationom osjetljive su na oštećenja. Niska razina glutationa dovodi do oštećenja i uništavanja stanica, što ubrzava starenje. U žena se njegova razina smanjuje na početku menopauze i ostaje niža čak i nakon nje. Povećani oksidativni stres kod niskih razina kod starijih osoba može učiniti kosti osjetljivijima i pridonijeti osteoporozi.
- Pomaže kod depresije, anksioznosti i stresa. Istraživanje je pokazalo da ljudi s depresijom, anksioznošću, shizofrenijom i kroničnim stresom imaju nisku razinu glutationa.
- Podrška mozgu.
Alzheimerova bolest: Akumulacija toksičnih proteina kod Alzheimerove bolesti dodatno snižava razinu glutationa.
Parkinsonova bolest: Glutation može pomoći u borbi protiv oksidativnog stresa, koji oštećuje dopaminske neurone kod Parkinsonove bolesti. Osobe s Parkinsonovom bolešću imaju nisku razinu glutationa u mozgu, a povećanje glutationa može biti rana mjera za prevenciju ove bolesti.
- Protiv infekcija: U mnogim kroničnim bolestima loš imunitet i povećana stopa infekcije povezani su s niskom razinom glutationa. Rana istraživanja sugeriraju da povećanje razine glutationa može pojačati imunološki odgovor protiv bakterija i virusa.
- Za srce: Kardiovaskularne bolesti u velikoj mjeri uzrokuju oksidativni stres u srčanim tkivima. Glutation može smanjiti slobodne radikale i posljedično može spriječiti moždani ili srčani udar
- Dijabetes: Dijabetes tipa 2 i povišeni šećer u krvi smanjuju glutation u tijelu. Kao rezultat, nakupljanje štetnih slobodnih radikala uzrokuje brojne komplikacije, poput problema sa srcem, oštećenja mozga i živaca. Povećavanje glutationa može spriječiti ili ograničiti ove probleme.
- Bubrezi: Oksidativni stres u bubrezima može uzrokovati blage probleme s bubrezima ili čak potpuno zatajenje bubrega, ovisno o težini. U studiji na 20 osoba s kroničnom bolešću bubrega na hemodijalizi, glutation je poboljšao rad bubrega .
- Zaštita jetre. Kada se suoči sa štetnim tvarima (tabletama), jetra će proizvesti više glutationa kako bi se spriječila oštećenja.
- Ovisnosti: Povećanje antioksidativne obrane ne samo da štiti mozak već pomaže i u detoksikaciji štetnih tvari iz tijela. Kronična zlouporaba droga / alkohola smanjuje glutation u jetri. Povišena razina glutationa poboljšava rad jetre tijekom apstinencije. Neke studije sugeriraju da povećanje glutationa može pomoći u prevladavanju ovisnosti i ponašanja kod poremećaja prehrane do zlouporabe alkohola / droga.
- Pluća i dišni putevi: Kronična opstruktivna plućna bolest (KOPB) je bolest pluća uzrokovana dugotrajnim oksidativnim oštećenjem. Povećanje glutationa smanjuje oštećenje slobodnih radikala u plućima, što smanjuje vjerojatnost razvoja KOPB-a.
- Apneja u snu: Osobe s apnejom u spavanju imaju visoku razinu oksidacijskog stresa i posljedično osiromašene razine glutationa. U jednoj studiji, povećanje razine glutationa poboljšava kvalitetu sna.
- Koža
Akne: Povećavanje razine glutationa može očistiti akne, neutraliziranjem oksidacijskog stresa te potiče regeneraciju kože.
Pjege i starenje: Glutation posvjetljava kožu kod zdravih žena. Smanjuje aktivnost stanica kože koje stvaraju tamne pigmente (melanin). Glutation na taj način može pomoći ujednačiti pojavu tamnih mrlja na koži koje se pojavljuju s godinama.
- Oči: Glaukom i mrena mogu postupno dovesti do sljepoće. Budući da iza oboje stoji oksidativni stres, povećanje glutationa može zaštititi oči.
Ako se glutation konzumira kao dodatak prehrani, mora proći kroz jetru, jer jetra razgrađuje glutation, pa je glutation u liposomalnom obliku idealan, jer se doprema izravno u stanice gdje se odvija apsorpcija.
– Lajmska borelioza
– Autoimune bolesti
– Plijesan u kući
– Imunološki sustav
– Detoksikacija teških metala
– Memorija
– Protiv boli (reumatizam, borelioza)
Pročitaj više
Upotreba
Preporučena dnevna doza: 1 kapsula na dan, prije večere s čašom vode.
Upozorenje: Proizvod nije primjeren za djecu. Preporučene dnevne količine ili doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak ili zamjena uravnoteženoj prehrani. Čuvati od dohvata djece.
Čuvati na sobnoj temperaturi (20°C), te ga upotrijebiti u roku od 2 mjeseca nakon otvaranja.
Pogodno za vegane i vegetarijance. Bez glutena, laktoze, ekološko, vegansko.
Proizvedeno u EU za: Ekolife natura d.o.o., Brodišče 28, 1236 Trzin, Slovenija
Ekskluzivni distributer za RH: T.P.B. d.o.o., Čavja 9, Čavle,Hrvatska
Često postavljena pitanja
Koja je prednost liposomalnih vitamina?
Prednost je uglavnom u apsorpciji. Liposomalni vitamini savršeno se apsorbiraju i imaju trenutnu učinkovitost.Idealni su za unošenje dodataka prehrani u organizam jer se lako apsorbiraju u crijevima, a istovremeno se apsorbiraju dodatne tvari koje se nalaze u vodenom mjehuriću (vitamini, minerali).
Djeluje li konzumiranje glutationa?
Pilot studije su pokazale da konzumacija liposomalnog glutationa može povećati zalihe glutationa u krvi za 25% u crvenim krvnim stanicama (eritrocitima) u samo 2 tjedna korištenja, u usporedbi s 30-35% nakon 6 mjeseci primjene neliposomalnog glutationa.
Glutation i starenje
Starenje je prirodno, trajno opadanje dobno specifičnih komponenti tjelesne sposobnosti organizma uslijed unutarnjeg fiziološkog propadanja. Velik dio fiziološkog pada uzrokovan je oksidativnim stresom.
Budući da glutation igra ključnu ulogu u zaštiti stanica od staničnih oštećenja izazvanih oksidativnim stresom te u detoksikaciji ksenobiotika i metabolizmu lijekova, smanjene razine glutationa povezane su s uobičajenim značajkama starenja.
Glutation podržava rad mozga
Oštećenje funkcije glutationa u mozgu povezano je s gubitkom neurona tijekom procesa starenja. Smanjenje razine ili funkcije staničnog glutationa također je povezano s neurološkim bolestima kao što su Huntingtonova bolest, Parkinsonova bolest, moždani udar i Alzheimerova bolest.
Iako točni mehanizmi kojima glutation regulira metabolizam mozga nisu dobro poznati, smatra se da glutation djeluje kao neuralni regulator u homeostazi i metabolizmu.
Glutation za sport
Unos glutationa i njegovih prekursora (cistein i glicin) povezan je s izometrijskom snagom i kratkoročnim povećanjem nemasne tjelesne mase. To je pozitivno povezano sa snagom mišića.
Funkcija glutationa u sportu ima sposobnost smanjenja umora i slobodnih radikala koji nastaju tijekom vježbanja.
Glutation ima primjenu u ljepoti
Antioksidativna svojstva glutationa pomažu u sprječavanju starenja smanjujući mrlje na koži i povećavajući elastičnost kože. Njegova anti melanogena svojstva mogu pomoći u smanjenju mrlja na koži uzrokovanih starenjem ili izlaganjem suncu. Glutation je također sposoban posvijetliti preplanulu kožu.
Imunološke funkcije glutationa
Poboljšanja u markerimae uključujući citotoksičnost stanica prirodnih ubojica (NK) i proliferaciju limfocita, uočena su uz dodatak glutationa.
Niske razine glutationa povezane su s upalnim bolestima kao što su reumatoidni artritis, dijabetes melitus ovisan o inzulinu i cistična fibroza. Korištenjem glutationa vidljiva su poboljšanja u markerima citotoksičnih stanica i proliferacije limfocita.
Mogu li dijabetičari koristiti liposomalne pripravke?
Naravno, zašto ne? Samo je potrebno voditi računa o unosu ugljikohidrata u organizam. S obzirom da u našim proizvodima nema šećera, potrebno je voditi računa o glikemijskom indeksu ksilitola tamo gdje je korišten. (Ksilitol ima glikemijski indeks 7, saharoza 60-70)
Može li se tijelo naviknuti na liposomalne proizvode?
Kako će se tijelo naviknuti na vitamine? Problem “navikavanja” može postojati kod tvari koje tijelo samo proizvodi, ali koje zbog unošenja u organizam više ne treba proizvoditi. To bi bilo na teoretskoj razini.
Vitamine tijelo ne može proizvesti, pa se moraju unositi hranom. Otpornost na vitamine nije poznata (okolnosti u kojima bi tijelo trebalo sve više i više vitamina za normalno funkcioniranje).
Jesu li liposomalni proizvodi prikladni za djecu?
Da, liposomalni proizvodi također su prikladni za djecu od 2 godine.
Vole li djeca liposomalne vitamine?
Da, djeca ih obožavaju.
Koriste li ih trudnice i dojilje?
Naravno, liposomalni vitamini se također preporučuju trudnicama i dojiljama, jer su tijelu u to vrijeme potrebni vitamini i minerali koji se odlično apsorbiraju.
Mogu li uzimati nekoliko vitamina odjednom?
Naravno, možete uzimati nekoliko vitamina u isto vrijeme. Možete ih konzumirati ne razrijeđene, ali preporučujemo da nakon toga popijete čašu vode.
Gdje čuvati liposomalne vitamine nakon otvaranja?
Liposomalne vitamine nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku.
Za koliko dugo ih moramo potrošiti?
Nakon otvaranja iskoristiti ih u roku od dva mjeseca te ih nakon otvaranja cijelo vrijeme držati u hladnjaku.
Opterećuje li doista lecitin u liposomima jetru?
Najviše lecitina ima u mahunarkama, grahu, suncokretu… Da li bi bilo loše pojesti 2 tanjura graha? 🙂
Nijedan pripravak liposoma posebno ne opterećuje jetru. Lecitin ju ne opterećuje,kao ni sam vitamin jer on nije strana tvar, već ljudska tvar.
Je li kalijev sorbat u liposomima doista štetan?
Skoro zaboravljena vrsta voća, koja se koristi tisućama godina, a botanički potječe iz Azije, kod nas se zove Oskoruša (Sorbus), koja pripada skupini Jerebik (ovo je i kod nas vrlo poznato i još se koristi za marmeladu, sokove, žestoka pića, …).
Sorbus ili Sorbus domestica je biljka iz koje je prvi put izolirana sorbinska kiselina koja se danas koristi kao konzervans.
Kalijev sorbat nije ništa drugo nego sol sorbinske kiseline. Kiselina je slabo topljiva, ali njene soli mogu biti topljive i pogodne za upotrebu u prehrambenoj industriji.
Dakle, možemo reći da je sorbinska kiselina prirodna i da su ljudi s njom bili u kontaktu tisućama godina.
Što su liposomi?
Što su liposomi?
Liposomi su idealni za unos hranjivih tvari, prehrambenih dodataka u tijelo budući da ih želudac i crijeva lako apsorbiraju, čime istovremeno apsorbiraju dodatne tvari koje se nalaze u liposomu (VITAMINI, MINERALI).
Liposom je poput malog vodenog mjehurića, napravljen od istog materijala od kojeg se sastoji naša stanična membrana (npr.u vodenoj jezgri se otopi vitamin C za koji želimo da se lako apsorbira u tijelo), stoga ima izvrsnu sposobnost prenošenja nutrijenata do tjelesnih stanica!
Kada liposomi dođu do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok (kod ostalih dodataka prehrani, enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli i različita crijevna flora oslabe nutrijente prije nego što se do kraja prerade u jetri i budu korisne tijelu).
Prednosti liposoma:
* Izvrsna apsorpcija
*Doprema vitamina / minerala izravno u stanicu
*Na temelju znanstvenih istraživanja postignute su nevjerojatne koristi za zdravlje
*Proizvedeni u Europi
Liposomalni sistem ima mnogo prednosti u odnosu na oralnu primjenu:
*Liposomi su izvrsni za unos hranjivih tvari, dodataka prehrani i lijekova u tijelo jer se lako apsorbiraju u crijevima, dok se u isto vrijeme apsorbiraju i dodatne tvari u vodenom mjehuriću (vitamini, minerali)
*Kada liposomi dospiju do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok (uobičajeni proizvodi s radom metabolizma izgube na učinkovitosti)*Liposomi su stabilni pri niskom pH i stoga su stabilni u želučanoj kiselini
*Kako su naši liposomi sastavljeni od fosfolipida (suncokretov lecitin), koji su identični onima u ljudskim stanicama lako se spajaju sa staničnom membranom i “guraju” sadržaj u ćeliju stanice ili prolaze membranu nepromijenjeni i razgrađuju se unutar stanice. Membrana je ona koja dopušta ili onemogućuje apsorpciju određene hranjive tvari ili spoja. Membrana liposoma će zadržati aktivni sastojak (prehrambeni dodatak) u unutrašnjosti i neće se osloboditi dok ne dođe do ciljne stanice.
*Kada konzumiramo uobičajene dodatake prehrani, moraju prvo putovati od usta do probavnog sustava, tek onda se mogu apsorbirati u tankom crijevu. Tijelo ih ne može apsorbirati (upiti) u potpunosti, jer enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli kao i različita crijevna flora oslabe nutrijente prije nego što se do kraja prerade u jetri i budu korisne tijelu. Ovaj proces smanjuje bioraspoloživost hranjivih tvari.
Stručno mišljenje:Prof. dr. Borut Štrukelj, mag.farmacije s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani kaže da liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju, koja omogućuje veću zaštitu aktivne tvari u probavnom traktu, bolju i bržu apsorpciju i na taj način dostiže visoke koncentracije u krvi.
Anoniman –
Moje preporuke!
Mijo D. –
Otkada koristimo puno manje je boleština