Opis
Tekući oblik Ekolife liposomalnog vitamina C omogućuje izvrsnu apsorpciju jer se liposomi lako apsorbiraju u stanice. Također, ne sadrži nanočestice te je pogodan čak i za vegane budući da ne sadrži životinjske sastojke.
Za dodatni učinak u jačanju imunološkog sustava i zaštitu stanica od štetnih slobodnih radikala, liposomalni vitamin C Ekolife natura – naranča odličan je izbor za sve one koji žele brinuti o svom zdravlju na prirodan i učinkovit način.
Preporučena doza sadrži 1000 mg vitamina C s okusom naranče i prirodnim zaslađivačem. Liposomalni vitamin C ima povećanu bioraspoloživost.
Apsoorpcija liposomalnog vitamina C je čak 90-95%, dok je kod običnog samo 20-25%.
Vitamin C je vodotopiv vitamin i antioksidans koji se brzo razgrađuje i oksidira, te može nadražiti želučanu i crijevnu sluznicu. Konzumiranje u liposomalnom obliku štiti ga u sigurnom mjehuriću, ne nadražuje sluznicu, brže se apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.
Vitamin C ima ulogu u:
- funkcioniranju imunološkog sustava tijekom intenzivne tjelesne aktivnosti i nakon nje,
- stvaranju kolagena za normalno funkcioniranje krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, kože i zubi,
- funkcioniranju imunološkog sustava,
- zaštiti stanica od oksidativnog stresa.
Vitamin C doprinosi:
- normalnom psihološkom funkcioniranju,
- smanjenju umora i iscrpljenosti,
- obnavljanju reduciranog oblika vitamina E,
- oslobađanju energije tijekom metabolizma,
- funkcioniranju živčanog sustava.
Vitamin C doprinosi povećanoj apsorpciji željeza.
Povećanu potrebu za vitaminom C imaju:
- starije osobe
- pušači
- sportaši
- osobe izložene stresu i stresnim situacijama
- poslovni ljudi
- osobe s lošim prehrambenim navikama
- trudnice
- često bolesni ljudi
- osobe koje imaju problema s kandidom
- umorni i iscrpljeni ljudi
Pročitaj više
Sastav
SASTAV: voda; vitamin C (kao natrijev askorbat i askorbinska kiselina); stabilizator: sorbitol; emulgator: suncokretov lecitin; šećerni ester masnih kiselina (kao saharoza palmitat); regulator kiselosti: limunska kiselina; stabilizator: ksantan guma, guma arabica; konzervans: kalijev sorbat, natrijev benzoat; aroma: naranča; boja: kurkuma; zaslađivač: steviol glikozidi iz stevije, sukraloza; antioksidatn: alfa tokoferol
SASTAV |
Dnevna doza 5ml |
PDU % |
Vitamin C |
1000 mg |
1250% |
Kalij |
2,6 mg |
0,13% |
Natrij |
148 mg |
6,17% |
*PDU – postotak preporučenog dnevnog unosa
Primjereno za vegane, bez dodanih šećera, bez GMO, bez glutena, bez nanotehnologije.
Upotreba
Preporučena dnevna doza: 1 x 5 ml samostalno ili u čaši vode ili soka. Prije upotrebe dobro protresite.
Najefikasnije korištenje je na prazan želudac ili jedan sat nakon obroka.
Sportašima se preporučuje korištenje PRIJE vježbanja.
Preporučujemo da uz unesenih 1000mg vitamina C osigurate unos od barem 250ml vode ili druge tekućine u tijelo. Time ćete osigurati minimalnu hidrataciju za rad jetara, bubrega i crijeva. Upravo jetra, bubrezi i crijeva su vrlo bitni organi za detoksikaciju, stoga se pobrinite da imaju dovoljno vode.
Preporučene dnevne količine ili doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije zamjena za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Nakon otvaranja čuvajte proizvod dobro zatvoren, na hladnom i suhom mjestu, te ga potrošite u roku od dva mjeseca. Čuvati izvan dohvata djece. Pretjerana konzumacija može imati laksativni učinak.
Proizvedeno u EU za: Ekolife natura d.o.o., Brodišče 28, 1236 Trzin, Slovenija
Ekskluzivni distributer za RH: T.P.B. d.o.o., Čavja 9, Čavle, Hrvatska
Često postavljena pitanja
Koja je prednost liposomalnih vitamina?
Prednost je uglavnom u apsorpciji. Liposomalni vitamini savršeno se apsorbiraju i imaju trenutnu učinkovitost.
Idealni su za unošenje dodataka prehrani u organizam jer se lako apsorbiraju u crijevima, a istovremeno se apsorbiraju dodatne tvari koje se nalaze u vodenom mjehuriću (vitamini, minerali).
Hoće li i liposomalni vitamin C iritirati sluznicu želuca?
Uzimamo li vitamin C u liposomalnom obliku, on ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, znatno se brže apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.
Mogu li dijabetičari koristiti liposomalne pripravke?
Naravno, zašto ne? Samo je potrebno voditi računa o unosu ugljikohidrata u organizam. S obzirom da u našim proizvodima nema šećera, potrebno je voditi računa o glikemijskom indeksu ksilitola tamo gdje je korišten. (Ksilitol ima glikemijski indeks 7, saharoza 60-70)
Može li se tijelo naviknuti na liposomalne proizvode?
Kako će se tijelo naviknuti na vitamine? Problem “navikavanja” može postojati kod tvari koje tijelo samo proizvodi, ali koje zbog unošenja u organizam više ne treba proizvoditi. To bi bilo na teoretskoj razini.
Vitamine tijelo ne može proizvesti, pa se moraju unositi hranom. Otpornost na vitamine nije poznata (okolnosti u kojima bi tijelo trebalo sve više i više vitamina za normalno funkcioniranje).
Jesu li liposomalni proizvodi prikladni za djecu?
Da, liposomalni proizvodi također su prikladni za djecu od 2 godine.
Vole li djeca liposomalne vitamine?
Da, djeca ih obožavaju.
Koriste li ih trudnice i dojilje?
Naravno, liposomalni vitamini se također preporučuju trudnicama i dojiljama, jer su tijelu u to vrijeme potrebni vitamini i minerali koji se odlično apsorbiraju.
Mogu li uzimati nekoliko vitamina odjednom?
Naravno, možete uzimati nekoliko vitamina u isto vrijeme. Možete ih konzumirati ne razrijeđene, ali preporučujemo da nakon toga popijete čašu vode.
Gdje čuvati liposomalne vitamine nakon otvaranja?
Liposomalne vitamine nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku.
Za koliko dugo ih moramo potrošiti?
Nakon otvaranja iskoristiti ih u roku od dva mjeseca te ih nakon otvaranja cijelo vrijeme držati u hladnjaku.
Opterećuje li doista lecitin u liposomima jetru?
Najviše lecitina ima u mahunarkama, grahu, suncokretu… Da li bi bilo loše pojesti 2 tanjura graha? 🙂
Nijedan pripravak liposoma posebno ne opterećuje jetru. Lecitin ju ne opterećuje,kao ni sam vitamin jer on nije strana tvar, već ljudska tvar.
Je li kalijev sorbat u liposomima doista štetan?
Skoro zaboravljena vrsta voća, koja se koristi tisućama godina, a botanički potječe iz Azije, kod nas se zove Oskoruša (Sorbus), koja pripada skupini Jerebik (ovo je i kod nas vrlo poznato i još se koristi za marmeladu, sokove, žestoka pića, …).
Sorbus ili Sorbus domestica je biljka iz koje je prvi put izolirana sorbinska kiselina koja se danas koristi kao konzervans.
Kalijev sorbat nije ništa drugo nego sol sorbinske kiseline. Kiselina je slabo topljiva, ali njene soli mogu biti topljive i pogodne za upotrebu u prehrambenoj industriji.
Dakle, možemo reći da je sorbinska kiselina prirodna i da su ljudi s njom bili u kontaktu tisućama godina.
Što su liposomi?
Liposomi su idealni za unos hranjivih tvari, prehrambenih dodataka u tijelo budući da ih želudac i crijeva lako apsorbiraju, čime istovremeno apsorbiraju dodatne tvari koje se nalaze u liposomu (VITAMINI, MINERALI).
Liposom je poput malog vodenog mjehurića, napravljen od istog materijala od kojeg se sastoji naša stanična membrana (npr.u vodenoj jezgri se otopi vitamin C za koji želimo da se lako apsorbira u tijelo), stoga ima izvrsnu sposobnost prenošenja nutrijenata do tjelesnih stanica!
Kada liposomi dođu do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok (kod ostalih dodataka prehrani, enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli i različita crijevna flora oslabe nutrijente prije nego što se do kraja prerade u jetri i budu korisne tijelu).
Prednosti liposoma:
* Izvrsna apsorpcija
*Doprema vitamina / minerala izravno u stanicu
*Na temelju znanstvenih istraživanja postignute su nevjerojatne koristi za zdravlje
*Proizvedeni u Europi
Liposomalni sistem ima mnogo prednosti u odnosu na oralnu primjenu:
*Liposomi su izvrsni za unos hranjivih tvari, dodataka prehrani i lijekova u tijelo jer se lako apsorbiraju u crijevima, dok se u isto vrijeme apsorbiraju i dodatne tvari u vodenom mjehuriću (vitamini, minerali)
*Kada liposomi dospiju do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok (uobičajeni proizvodi s radom metabolizma izgube na učinkovitosti)*Liposomi su stabilni pri niskom pH i stoga su stabilni u želučanoj kiselini
*Kako su naši liposomi sastavljeni od fosfolipida (suncokretov lecitin), koji su identični onima u ljudskim stanicama lako se spajaju sa staničnom membranom i “guraju” sadržaj u ćeliju stanice ili prolaze membranu nepromijenjeni i razgrađuju se unutar stanice. Membrana je ona koja dopušta ili onemogućuje apsorpciju određene hranjive tvari ili spoja. Membrana liposoma će zadržati aktivni sastojak (prehrambeni dodatak) u unutrašnjosti i neće se osloboditi dok ne dođe do ciljne stanice.
*Kada konzumiramo uobičajene dodatake prehrani, moraju prvo putovati od usta do probavnog sustava, tek onda se mogu apsorbirati u tankom crijevu. Tijelo ih ne može apsorbirati (upiti) u potpunosti, jer enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli kao i različita crijevna flora oslabe nutrijente prije nego što se do kraja prerade u jetri i budu korisne tijelu. Ovaj proces smanjuje bioraspoloživost hranjivih tvari.
Stručno mišljenje:Prof. dr. Borut Štrukelj, mag.farmacije s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani kaže da liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju, koja omogućuje veću zaštitu aktivne tvari u probavnom traktu, bolju i bržu apsorpciju i na taj način dostiže visoke koncentracije u krvi.
Ivana M. –
Jako sam zadovoljna liposomalnim vitaminom C, već duže ga koristim za jačanje imuniteta. Okus je naračne tako da ga i djeca bez problema mogu popiti.
Anoniman –