Search
Search
Search

Zašto se sve više priča o liposomalnim vitaminima?

Sve se češće govori o liposomalnim vitaminima. O čemu se točno radi? Liposomalna tehnologija omogućuje aktivnoj tvari da uz pomoć liposoma, to su mikroskopske čestice slične mjehurićima čija je membrana sastavljena od fosfolipida, dođe do cilja – unutar stanice.

Liposomalna tehnologija se koristi za povećanje iskoristivosti hranjivih tvari na način da liposomi, nosači ili prijenosnici aktivnih tvari, u stanicu prenose ljekovite tvari i vitamine. Liposomi su, naime, mikroskopske čestice u obliku mjehurića koje tvore membranu sastavljenu od fosfolipida.

Rezultat je da liposomalni vitamin C ima veću bioraspoloživost u odnosu na “obični” vitamin C. Također, vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi i antioksidans, koji brzo podliježe oksidaciji i raspadanju, te može iritirati želučanu i crijevnu sluznicu. Ako se uzima u liposomalnom obliku, sluznica se ne iritira, vitamin C se značajno apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.

Liposomalni magnezij

Istraživanja potvrđuju da je liposomalni vitamin C jedan od najboljih načina suplementiranja vitaminom C. U studiji koju su proveli Davis i Hickey s kolegama, može se vidjeti da liposomalni vitamin C može postići koncentraciju u krvi do 400 μmol / I, što je oko dva do tri puta veća koncentracija koja se može postići oralnim uzimanjem vitamina C.

Drugi primjer je kurkumin. Kurkumin je visoko aktivan polifenol, koji dobro djeluje u gastrointestinalnom traktu kao hvatač kisikovih radikala i trebao bi imati zaštitnu ulogu pri razvoju raka na debelom crijevu. Nažalost, slabo se apsorbira i brzo metabolizira. U liposomalnom obliku, kurkumin je brži, te u znatno većoj količini prolazi iz crijeva u tijelo, gdje djeluje protuupalno i zaštitno kao hvatač kisikovih radikala.

Pretplati se na naš newsletter!

Prijavite se na newsletter i prvi ćete dobiti informacije o novostima, ekskluzivnim ponudama i posebnim događanjima.