Search
Search

SVEMOGUĆI ČUVARI HRANJIVIH TVARI

LIPOSOMI

U Ekolife Naturi rado se možemo pohvaliti liposomalnim oblikom vitamina i minerala koje smo uvrstili u našu ponudu od samih početaka poslovanja.

Možda ste se već zapitali što su zapravo liposomi, kako djeluju, koje dobrobiti donose i zašto su liposomalni vitamini i minerali ponekad skuplji od običnih.

Niste jedini i zato smo mi tu da odgovorimo na vaša pitanja i razjasnimo nedoumice.

1. ŠTO SU LIPOSOMI?

Zamislite liposome kao male čuvare hranjivih tvari umotane u lipidne mjehuriće.

Ovi mjehurići su poput prirodnih štitova koji osiguravaju da vitamini, minerali i druge hranjive tvari sigurno prolaze kroz probavni sustav bez gubitka svoje moći.

Jednom kada liposomi dospiju u stanice, otpuštaju hranjive tvari izravno u njih, osiguravajući da tijelo izvuče maksimum iz svake uzete doze.

2. PREDNOSTI LIPSOMA

2. PREDNOSTI LIPSOMA

  •   Visoka apsorpcija: Liposomi omogućuju bolju apsorpciju hranjivih tvari štiteći ih od razgradnje u probavnom sustavu s apsorpcijom preko 90%.
  •   Isporuka direktno u stanice: Liposomi mogu preciznije isporučiti aktivne sastojke u ciljne stanice, povećavajući učinkovitost.
  •   Zaštita aktivnih sastojaka: Liposomi štite osjetljive sastojke od oksidacije, enzimske razgradnje i drugih štetnih procesa u tijelu.
  •   Smanjenje nuspojava: budući da liposomi omogućuju ciljanu isporuku hranjivih tvari, smanjuju rizik od nuspojava koje bi inače proizašle iz difuzne apsorpcije.
  •   Produljeno otpuštanje: Liposomi omogućuju kontrolirano i produljeno otpuštanje hranjivih tvari, što može dovesti do dugotrajnijih učinaka.

3. KAKO DJELUJU LIPOSOMI?

Liposomi obavijaju hranjive tvari lipidnim slojem koji oponaša stanične membrane, sigurno ih prenose kroz probavni trakt i izravno u stanice.

To znači da veći udio hranjivih tvari dolazi do ciljnog odredišta i koristi se učinkovitije.

S druge strane, konvencionalni vitamini bez ove zaštite putuju kroz probavni trakt, gdje ih želučana kiselina i enzimi razgrađuju, značajno smanjujući njihovu učinkovitost.

Usporedbe radi, liposomalni vitamin C ima apsorpciju od 90 do 95%, dok obični vitamin C dostiže samo 20 do 25%. To je kao razlika između pošiljke koja sigurno i brzo stigne na svoje odredište i pošiljke koja se negdje usput izgubi ili na odredište stiže teško oštećen.

4. ŠTO MISLE STRUČNJACI?

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farmacije s Farmaceutskog fakulteta, kaže kako liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju koja omogućuje da se djelatna tvar bolje zaštiti u probavnom traktu, bolje i brže apsorbira te tako postigne visoke koncentracije u krvi.

4. ŠTO MISLE STRUČNJACI?

Prof. dr. Borut Štrukelj, mag. farmacije s Farmaceutskog fakulteta, kaže kako liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju koja omogućuje da se djelatna tvar bolje zaštiti u probavnom traktu, bolje i brže apsorbira te tako postigne visoke koncentracije u krvi.

Dr. Štrukelj objašnjava zašto posebno preporuča korištenje liposomalnog vitamina C i liposomalnog kurkumina.

Vitamin C (askorbinska kiselina) je vitamin topiv u vodi i antioksidans koji brzo podliježe oksidaciji i razgradnji, a ujedno može iritirati sluznicu želuca i crijeva. Ako se uzima u liposomalnom obliku, ne nadražuje sluznicu, znatno se brže apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.

U studiji koju su proveli Davis i Hickey i suradnici, može se vidjeti da se s unesenim liposomalnim vitaminom C mogu postići koncentracije u krvi do 400 µmol/l, što je otprilike dva do tri puta više od koncentracije koja se može postići s oralno unesenim vitaminom C.

Kurkumin je vrlo aktivan polifenol koji dobro djeluje u gastrointestinalnom traktu kao hvatač kisikovih radikala i navodno ima zaštitnu ulogu u razvoju raka debelog crijeva. Nažalost, slabo se apsorbira i brzo metabolizira. U liposomalnom obliku, kurkumin brže i u znatno većoj količini prelazi iz crijeva u tijelo, gdje djeluje kao protuupalni i zaštitni hvatač kisikovih radikala.