Opis
Liposomalni vitamin C Ekolife natura 500mg, 30 kapsula
Liposomalni dodatak prehrani u kapsulama s izvrsnom apsorpcijom koja omogućuje isporuku vitamina C izravno u stanice. Ne sadrži nanočestice, bez GMO-a, pogodan je za vegane.
1 kapsula (jedna doza) sadrži: 500 mg vitamina C.
Liposomalni vitamin C ima povećanu bioraspoloživost.
Apsorpcija liposomalnog vitamina C je čak 90-95%, dok je klasičnog samo 20-25%.
Vitamin C je vitamin topiv u vodi i antioksidans koji je brzo podložan razgradnji i oksidaciji, ali istovremeno može iritirati sluznicu želuca i crijeva. Konzumiranje u liposomalnom obliku štiti ga u sigurnom mjehuriću, ne nadražuje sluznicu, brže se apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.
Vitamin C ima ulogu u:
- funkcioniranju imunološkog sustava tijekom intenzivne tjelesne aktivnosti i nakon nje
- stvaranju kolagena za normalno funkcioniranje krvnih žila, kostiju, hrskavice, desni, kože i zubi
- funkcioniranju imunološkog sustava,
- zaštiti stanica od oksidativnog stresa
Vitamin C doprinosi:
- normalnom psihološkom funkcioniranju,
- smanjenju umora i iscrpljenosti
- obnavljanju reduciranog oblika vitamina E
- oslobađanju energije tijekom metabolizma
- funkcioniranju živčanog sustava
- povećanoj apsorpciji željeza.
Povećanu potrebu za vitaminom C imaju:
- starije osobe
- pušači
- sportaši
- osobe izložene stresu i stresnim situacijama
- poslovni ljudi
- osobe s lošim prehrambenim navikama
- trudnice
- često bolesni ljudi
- osobe koje imaju problema s kandidom
- umorni i iscrpljeni ljudi
O vitaminu C
Prošla su stoljeća otkako su britanski mornari otkrili vitamin C koji je spriječio skorbut, bolest uzrokovanu nedostatkom vitamina C koja je nekoć bila uobičajena među mornarima koji su dugo vremena provodili na brodovima i za to vrijeme nisu konzumirali voće i povrće koje je bilo glavni izvor vitamina C. Mornari i svi drugi koji nisu mogli dobiti dovoljno svježeg voća i povrća, patili su od potkožnog krvarenja, raznih čireva i opće slabosti. Razlog tome je to što je vitamin C, poznat i kao askorbinska kiselina, ključan za proizvodnju kolagena i proteina koji pomažu u rastu stanica i izgradnji krvnih žila, dajući koži potrebnu čvrstoću i snagu. Vitamin C također pomaže u zacjeljivanju rana i stvara vezivne elemente koji pomažu koži da se sama zacijeli.
Vitamin C je antioksidans koji smanjuje i usporava štetu koju u organizmu uzrokuju slobodni radikali. To su nestabilne molekule koje oštećuju kolagen i uzrokuju suhoću kože, što je uzrok neželjenih linija i bora. Nova istraživanja pokazuju da 2-fosfat askorbinske kiseline, derivat vitamina C, ne samo da neutralizira slobodne radikale, već i popravlja oštećenja DNK.
Istraživanja pokazuju da vitamin C također ima moć smanjiti opekline uzrokovane izlaganjem ultraljubičastom B zračenju, kao i spriječiti posljedice dugotrajnog izlaganja suncu koje može dovesti do raka kože. Naravno, to ne znači da ćemo biti sigurni ako unosimo samo vitamin C, a potom se nezaštićeni izlažemo sunčevim zrakama, ali svoju kožu možemo održati zdravom i gipkom samo ako unosimo dovoljno ovog antioksidansa, vitamina C.
Vitamin C ili askorbinska kiselina povećava apsorpciju željeza koje je važno za naše zdravlje, vitalnost i izdržljivost te osigurava čistu i zdravu kožu, svjež ten te zdrave desni i zube. Vitamin C je također uključen u sve vitalne funkcije naših žlijezda i organa te je neophodan za održavanje kostiju i pravilan rad nadbubrežnih žlijezda i štitnjače. Ubrzava zacjeljivanje i štiti od svih oblika stresa, kako fizičkog tako i psihičkog, jača imunološki sustav, štiti od kardiovaskularnih bolesti i smanjuje rizik od moždanog udara. Uz sve navedeno, pruža i zaštitu od štetnog djelovanja otrovnih kemikalija u okolišu, hrani i vodi te smanjuje toksično djelovanje lijekova.
Vitamin C jedan je od najsigurnijih i najučinkovitijih nutrijenata. Topiv je u vodi, što znači da se s vodom najlakše apsorbira u naše tijelo. Naše tijelo ne skladišti vitamin C, pa ga moramo svakodnevno unositi u tijelo, jer višak količine tijelo izbacuje putem bubrega.
Pročitaj više
Sastav
Sastav: vitamin C (kao askorbinska kiselina); ovojnica kapsule (sredstvo za želiranje: hidroksipropil metilceluloza; bojilo: kalcijev karbonat); stabilizator: guma arabika, sredstvo za povećanje volumena: mikrokristalna celuloza; emulgator: suncokretov lecitin; sredstvo protiv zgrudnjavanja: silicijev dioksid.
SASTAV |
Dnevna doza (1 kapsula) |
PDU % |
Vitamin C |
500 mg |
625% |
*PDU – postotak preporučenog dnevnog unosa
Primjereno za vegane, bez kukuruza, bez glutena, riže i kvasca.
Upotreba
Preporučena doza: 1 kapsula dnevno uz čašu vode ili soka.
Preporučene dnevne količine ili doze ne smiju se prekoračiti. Dodatak prehrani nije nadomjestak za uravnoteženu i raznovrsnu prehranu. Nakon otvaranja držite proizvod dobro zatvoren, na hladnom i suhom mjestu, te ga upotrijebite u roku od dva mjeseca. Čuvati izvan dosega djece. Prekomjerno korištenje može imati laksativni učinak.
Najučinkovitije je konzumiranje natašte ili sat vremena nakon jela.
Sportašima se preporučuje PRIJE treninga. Preporučujemo da uz 500mg vitamina C osigurate unos od barem 250ml vode ili druge tekućine u tijelo. Time ćete osigurati minimalnu hidrataciju za rad jetre, bubrega i crijeva. Upravo su jetra, bubrezi i crijeva vrlo učinkoviti organi za detoksikaciju. Zato se pobrinimo da imaju dovoljno vode.
Proizvedeno u EU za: Ekolife natura d.o.o., Brodišče 28, 1236 Trzin, Slovenija
Ekskluzivni distributer za RH: T.P.B. d.o.o., Čavja 9, Čavle, Hrvatska
Često postavljena pitanja
Koja je prednost liposomalnih vitamina?
Prednost je uglavnom u apsorpciji. Liposomalni vitamini savršeno se apsorbiraju i imaju trenutnu učinkovitost.
Idealni su za unošenje dodataka prehrani u organizam jer se lako apsorbiraju u crijevima, a istovremeno se apsorbiraju dodatne tvari koje se nalaze u vodenom mjehuriću (vitamini, minerali).
Hoće li i liposomalni vitamin C iritirati sluznicu želuca?
Uzimamo li vitamin C u liposomalnom obliku, on ne nadražuje sluznicu želuca i crijeva, znatno se brže apsorbira i postiže visoke koncentracije u krvi.
Mogu li dijabetičari koristiti liposomalne pripravke?
Naravno, zašto ne? Samo je potrebno voditi računa o unosu ugljikohidrata u organizam. S obzirom da u našim proizvodima nema šećera, potrebno je voditi računa o glikemijskom indeksu ksilitola tamo gdje je korišten. (Ksilitol ima glikemijski indeks 7, saharoza 60-70)
Može li se tijelo naviknuti na liposomalne proizvode?
Kako će se tijelo naviknuti na vitamine? Problem “navikavanja” može postojati kod tvari koje tijelo samo proizvodi, ali koje zbog unošenja u organizam više ne treba proizvoditi. To bi bilo na teoretskoj razini.
Vitamine tijelo ne može proizvesti, pa se moraju unositi hranom. Otpornost na vitamine nije poznata (okolnosti u kojima bi tijelo trebalo sve više i više vitamina za normalno funkcioniranje).
Jesu li liposomalni proizvodi prikladni za djecu?
Da, liposomalni proizvodi također su prikladni za djecu od 2 godine.
Vole li djeca liposomalne vitamine?
Da, djeca ih obožavaju.
Koriste li ih trudnice i dojilje?
Naravno, liposomalni vitamini se također preporučuju trudnicama i dojiljama, jer su tijelu u to vrijeme potrebni vitamini i minerali koji se odlično apsorbiraju.
Mogu li uzimati nekoliko vitamina odjednom?
Naravno, možete uzimati nekoliko vitamina u isto vrijeme. Možete ih konzumirati ne razrijeđene, ali preporučujemo da nakon toga popijete čašu vode.
Gdje čuvati liposomalne vitamine nakon otvaranja?
Liposomalne vitamine nakon otvaranja treba čuvati u hladnjaku.
Za koliko dugo ih moramo potrošiti?
Nakon otvaranja iskoristiti ih u roku od dva mjeseca te ih nakon otvaranja cijelo vrijeme držati u hladnjaku.
Opterećuje li doista lecitin u liposomima jetru?
Najviše lecitina ima u mahunarkama, grahu, suncokretu… Da li bi bilo loše pojesti 2 tanjura graha? 🙂
Nijedan pripravak liposoma posebno ne opterećuje jetru. Lecitin ju ne opterećuje,kao ni sam vitamin jer on nije strana tvar, već ljudska tvar.
Je li kalijev sorbat u liposomima doista štetan?
Skoro zaboravljena vrsta voća, koja se koristi tisućama godina, a botanički potječe iz Azije, kod nas se zove Oskoruša (Sorbus), koja pripada skupini Jerebik (ovo je i kod nas vrlo poznato i još se koristi za marmeladu, sokove, žestoka pića, …).
Sorbus ili Sorbus domestica je biljka iz koje je prvi put izolirana sorbinska kiselina koja se danas koristi kao konzervans.
Kalijev sorbat nije ništa drugo nego sol sorbinske kiseline. Kiselina je slabo topljiva, ali njene soli mogu biti topljive i pogodne za upotrebu u prehrambenoj industriji.
Dakle, možemo reći da je sorbinska kiselina prirodna i da su ljudi s njom bili u kontaktu tisućama godina.
Što su liposomi?
Što su liposomi?
Liposomi su idealni za unos hranjivih tvari, prehrambenih dodataka u tijelo budući da ih želudac i crijeva lako apsorbiraju, čime istovremeno apsorbiraju dodatne tvari koje se nalaze u liposomu (VITAMINI, MINERALI).
Liposom je poput malog vodenog mjehurića, napravljen od istog materijala od kojeg se sastoji naša stanična membrana (npr.u vodenoj jezgri se otopi vitamin C za koji želimo da se lako apsorbira u tijelo), stoga ima izvrsnu sposobnost prenošenja nutrijenata do tjelesnih stanica!
Kada liposomi dođu do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok (kod ostalih dodataka prehrani, enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli i različita crijevna flora oslabe nutrijente prije nego što se do kraja prerade u jetri i budu korisne tijelu).
Prednosti liposoma:
* Izvrsna apsorpcija
*Doprema vitamina / minerala izravno u stanicu
*Na temelju znanstvenih istraživanja postignute su nevjerojatne koristi za zdravlje
*Proizvedeni u Europi
Liposomalni sistem ima mnogo prednosti u odnosu na oralnu primjenu:
*Liposomi su izvrsni za unos hranjivih tvari, dodataka prehrani i lijekova u tijelo jer se lako apsorbiraju u crijevima, dok se u isto vrijeme apsorbiraju i dodatne tvari u vodenom mjehuriću (vitamini, minerali)
*Kada liposomi dospiju do tankog crijeva, oni se apsorbiraju izravno u krvotok (uobičajeni proizvodi s radom metabolizma izgube na učinkovitosti)*Liposomi su stabilni pri niskom pH i stoga su stabilni u želučanoj kiselini
*Kako su naši liposomi sastavljeni od fosfolipida (suncokretov lecitin), koji su identični onima u ljudskim stanicama lako se spajaju sa staničnom membranom i “guraju” sadržaj u ćeliju stanice ili prolaze membranu nepromijenjeni i razgrađuju se unutar stanice. Membrana je ona koja dopušta ili onemogućuje apsorpciju određene hranjive tvari ili spoja. Membrana liposoma će zadržati aktivni sastojak (prehrambeni dodatak) u unutrašnjosti i neće se osloboditi dok ne dođe do ciljne stanice.
*Kada konzumiramo uobičajene dodatake prehrani, moraju prvo putovati od usta do probavnog sustava, tek onda se mogu apsorbirati u tankom crijevu. Tijelo ih ne može apsorbirati (upiti) u potpunosti, jer enzimi u ustima i želucu, probavni enzimi, žučne soli kao i različita crijevna flora oslabe nutrijente prije nego što se do kraja prerade u jetri i budu korisne tijelu. Ovaj proces smanjuje bioraspoloživost hranjivih tvari.
Stručno mišljenje:Prof. dr. Borut Štrukelj, mag.farmacije s Farmaceutskog fakulteta u Ljubljani kaže da liposomalna tehnologija predstavlja naprednu farmaceutsku tehnologiju, koja omogućuje veću zaštitu aktivne tvari u probavnom traktu, bolju i bržu apsorpciju i na taj način dostiže visoke koncentracije u krvi.
Recenzije
There are no reviews yet